Thuis

Zo maak je een hanglamp schoon

Hanglamp

Een lamp is vaak niet alleen een echte eye catcher in een woning, maar heeft bovenal een praktische functie. Of het nu gaat om een hanglamp boven de eettafel of in de hal, de lamp moet er stralend uit zien. Na verloop van tijd wordt de lamp stoffig en komen er vlekken op. Ook zal ook het uitstralende licht mogelijk doffer worden. Tijd voor een grondige schoonmaak dus, maar hoe pak je dit nu het beste aan? Je leest hier hoe je stapsgewijs te werk kunt gaan voor een optimaal resultaat.

Stappenplan

Bij het schoonmaken van een lamp is het goed om een aantal stappen in je achterhoofd te houden. Zo weet je zeker dat je niks vergeet en elk onderdeel van je lamp weer helemaal fris zal zijn.

1. Welk materiaal?
Als eerste is het belangrijk om goed te kijken met wat voor materiaal je te maken hebt. Een glazen hanglamp vergt namelijk een andere aanpak dan een lamp met stoffen materialen en niet elk materiaal mag nat behandeld worden.

2. Losmaken
Het beste is om de hanglamp van het plafond te verwijderen. Zo kun je er het beste bij en komen alle plekken goed aan bod. Schakel de verlichting altijd uit. Kun je de kap van de armatuur los krijgen, dan werkt dit helemaal prettig. Draai de fittingen los. Heb je een lamp met kralen of steentjes en zijn deze eenvoudig te verwijderen, dan kun je ook deze loshalen.

3. Afstoffen of -wassen
Een stoffen hanglamp kun je gerust met een speciale opzetborstels afzuigen. Zet nu niet direct de stofzuiger op volle kracht, maar doe het rustig aan. Een bekend en zeer effectief trucje is om pluizen met een kledingroller te verwijderen. De meeste stoffen voor een hanglamp zijn erg kwetsbaar, dus dit is zeker iets om rekening mee te houden. Je kunt er doorgaans ook met een licht vochtige doek over heen, maar liever deppend dan wrijvend. Heb je een glazen lamp, dan kun je met een sopje aan de slag. Gebruik altijd lauw water om barsten in het glas te voorkomen en meng dit met azijn of gebruik een beetje groene zeep.

4. Denk aan de armatuur
Vaak wordt dit vergeten, maar ook het armatuur van de lamp mag wel een beurt krijgen. Met een vochtige of droge doek, afhankelijk van het materiaal, kun je hier over heen.

5. Nadrogen
Zorg altijd voor een doek om de lamp direct weer af te drogen. Even een beetje oppoetsen met een droge doek kan ook. Dit zorgt er voor dat je hanglamp streep- en vlekvrij zal zijn en bovendien net wat meer glanst.

6. Er hoort meer bij een lamp
Vergeet ook de lichtbron zelf niet. Met een vochtige doek kun je er dan gerust over heen. Ook de lichtschakelaar en snoeren (zónder elektriciteit) neem je direct even mee als je toch met je lamp aan de slag gaat.

Om extra rekening mee te houden
Het lijkt een eenvoudig klusje en als jij je houdt aan de belangrijkste punten, dan is dit het ook. Sommige lampen vragen echter net dat beetje extra aandacht en oplettendheid:

  • Zo wrijf je liever niet met een vochtige doek over een lamp gemaakt van brons, koper of nikkel. Een droge stofdoek is dan de beste optie.
  • Glimt je glazen lampenkap weer als nooit te voren? Pak hem dan niet beet met je vingers, want je zult direct vlekken krijgen. Met een stukje stof of papier voorkom je dit.