Gezondheid

Hometrainer kopen, waar let je op?

Hometrainer

Een hometrainer is een van de meest gekochte apparaten voor het inrichten van een eigen home gym. Daarom is er vandaag de dag ook enorm veel aanbod te verkrijgen. Het is daardoor ook meer dan begrijpelijk dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Eén ding is wel zeker: je wilt investeren in een apparaat waarmee je goed aan je conditie wilt kunnen werken en eventueel gewicht verliest. In dit artikel lees je waar je zoal op moet letten als je ervoor kiest een hometrainer aan te gaan schaffen.

1. Let op het aantal weerstandsniveaus van een hometrainer

Als je een hometrainer gaat kopen, is het belangrijk om goed te kijken naar het aantal weerstandsniveaus waar het model over beschikt. Zoek je graag naar een apparaat die je veel uitdaging biedt, dan is het verstandig om te kiezen voor een hometrainer met veel weerstandsniveaus. Als je voor een duurder model kiest, kun je ook nog eens kiezen uit meerdere weerstanden en trainingsprogramma´s. Dit zorgt voor net even wat meer diversiteit in je trainingen.

2. De kwaliteit wordt voor een erg groot deel bepaald door het gewicht van het vliegwiel

Wist je dat het gewicht van het vliegwiel voor een erg groot deel bepaalt wat de kwaliteit is van de hometrainer? Ook zorgt een zwaarder vliegwiel voor een meer vloeiende trapbeweging, waardoor het trainen net even wat aangenamer is. 

3. Kies altijd voor een hometrainer die erg stabiel op de grond staat

Het is altijd slim om te investeren in een hometrainer die zwaarder in gewicht is. Over het algemeen zijn deze modellen van betere kwaliteit en staan ook nog eens erg stabiel op de grond. In veel gevallen worden er materialen zoals ijzer gebruikt. Wil je toch nog graag het model kunnen verplaatsen in de ruimte, ondanks het gewicht? Ga in dat geval op zoek naar een model met wieltjes. 

4. Een hometrainer met een lage instap zorgt voor erg handig gebruik

Het kan natuurlijk zo zijn dat het op- en afstappen niet zo soepel gaat. Dit kan te maken hebben met de leeftijd, maar een revalidatie is ook een vaak geziene oorzaak. In dat geval doet het je goed om te investeren in een hometrainer met een lage instap. Deze trappers zijn vele malen lager, waardoor je je benen eigenlijk niet op hoeft te tillen. Ook is de kast van het vliegwiel in de meest gevallen wat verder gepositioneerd naar achteren.

5. Let altijd op een goede zithouding op de hometrainer

Het is belangrijk om te weten dat het zadel en het stuur naar wens af te stellen zijn. De zadelhoogte kan het beste op heuphoogte af worden gesteld en de knie moet ongeveer 5 tot 10 graden gebogen zijn als je voet het laagste punt bereikt. Vervolgens kun je het stuur ook naar wens afstellen. Een comfortabele zithouding zorgt voor fijner trainen en je kunt dus ook sneller progressie boeken.

6. Ben je al bekend met de crank van een hometrainer?

Veel mensen hebben nog niet gehoord van de crank van een hometrainer. Dit is niets meer dan het verbindingsstuk van de trapper naar de aandrijfas. Kies je voor een crank met meerdere onderdelen, dan is dit het model van de beste kwaliteit. Je kan namelijk ook net even wat beter een deel vervangen zodra het model aan vervanging toe is.