Huis en tuin

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes bestrijden

Wat te doen als je een plaag van zilvervisjes ziet?

Zilvervisjes schrikken velen van ons af. Maar de vleugelloze insecten, die officieel “Lepisma saccharina” worden genoemd, zijn noch onhygiënisch noch ziektedragers. Hun bijnaam “saccharina” duidt op hun voorliefde voor suiker, omdat ze vooral graag suikerachtig en zetmeelrijk voedsel eten. Ze danken hun naam aan hun uitzicht: hun lijfje is geschubt zoals een vis. Zwemmen doen ze echter niet en ze gaan niet venijnig bijten zoals andere insecten dat doen. Ze zijn vooral ‘s nachts actief en kunnen zich overdag goed verstoppen. Ze behoren tot de kruipende insecten hebben drie draden als staart en twee lange antennes op hun kopje.
Zilvervissen eten ook ongedierte zoals huisstofmijten, die allergieën veroorzaken en zelfs schimmels. En daarom is hun komst een voorbode dat je te maken hebt met een ongezonde leefruimte!
De zilvervisjes voelen zich namelijk het prettigst in ruimtes met een luchtvochtigheid van minimaal 80 procent, oftewel in de badkamer en in de keuken. Voor alle duidelijkheid, zilvervisjes zijn dus niet het probleem, maar eerder een alarmsignaal voor een te vochtig klimaat in je woning of appartement.

Wat kun je doen tegen zilvervisjes?

Zilvervisjes houden van donkere, warme en vochtige ruimtes. Ze zijn vaak talrijk te zien in de herfst, maar in het voorjaar leggen ze massaal hun eitjes.
De beste tip is hier om preventief te werken door deze insecten zoveel mogelijk van dit levensonderhoud beroven. Dit betekent dat:

  • Je consequent alle plekken waar zilvervissen zich terugtrekken en verstoppen moet afdichten: de vloer, de opening tussen de deurkozijnen en de muur, lekkende siliconenvoegen, overgangen tussen de verwarmingsbuizen…
  • Zorg voor een ​​droger binnenklimaat door consequent te ventileren: Dit doe je in de badkamer na het baden of douchen, in de slaapkamer ook ‘s ochtends en’ s avonds. Het is het beste om ramen drie keer per dag en indien nodig vijf minuten lang wijd open te zetten.
  • Neem hun voedsel bron weg : Laat geen etensresten of diervoeders rondslingeren. Zorg ervoor dat er geen kruimels, suiker, voerresten op de vloer liggen.

Zilvervisjes wegjagen of vangen?

De meeste middeltjes uit het keukenkastje, die onder andere op internet worden aanbevolen, zijn alleen gericht op het verdrijven van de zilvervisjes. De insecten zouden worden weggejaagd met geuren van verse lavendel, citroenen of kom. Maar waar gaan ze dan heen? In een vrijstaand huis vindt de zilvervis altijd een plekje om zich terug te trekken en in een flat zal de buurman blij zijn met de toevoeging aan het gezin.
Een methode die vaak op internet wordt gezien, zijn zelfgemaakte glazen vallen – ze profiteren van het feit dat zilvervisjes zich niet aan glazen oppervlakken kunnen hechten. Met behulp van bijvoorbeeld een glazen pot of iets dergelijks en havervlokken worden de insecten in de val gelokt. Maar wil je verschillende weckpotten verspreid over je woning hebben?
Een huismiddel voor zilvervisjes te vangen zijn vangplaten. Je smeert stroken bakpapier in met honing en legt ze ‘s nachts neer. Of je kunt vangplaten met geuren kopen. Deze moeten zo vaak als nodig worden opgesteld totdat er geen insecten meer aan blijven kleven. Let er bij het kopen echter op dat de vallen insecticidevrij en vochtbestendig zijn. Gifsprays, lokaas en ook salmiak/ammoniakwater zijn niet alleen extreem ongezond voor de zilvervis, maar ook voor de rest van de omgeving en uiteindelijk voor jou, de gebruiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *